Historiek

Koers Der Dorpelingen – kortweg KDD – ontstaat wanneer Ruben Depaepe zin krijgt om een wielerwedstrijd te organiseren. Hij verzamelt een diverse bende om zich en tijdens een eerste vergadering aan de stoove in café De Smisse ziet KDD het levenslicht. Het moet een koers worden voor en door Bellegemnaren. Is het niet veel plezanter om je buurman tegen de zeune van je stamcafé te zien koersen dan een paar nobele onbekenden? En welke wielertoerist wil er niet eens een dagje coureur zijn? Doen ‘lik echt’; een rugnummer opspelden en tussen de nadars en het publiek zoeven over platse… heerlijk toch!

KDD 2023

'23

Editie 23 was de eerste editie waar wildcards werden toegelaten. In totaal stonden 55 renners aan de start. Een mix van 38 Bellegemnaren en 17 wildcardhouders streed om de trofee KDD. Van bij de officiële start schoot Rollegemnaar Berne Vankeirsbilck als een komeet uit de startblokken. Enkel Dieter Wambeke kon een rondje volgen maar besefte al snel dat er geen kruit gewassen was tegen de suprematie van Vankeirsbilck. Wambeke liet zich terug uitzakken naar een ruime achtervolgende groep met daarin heelwat vooraf getipte renners. De broertjes Malfait speelden even broederspel, Emiel schudde lachend neen toen andere achtervolgens vroegen om over te nemen in de jacht op Jensen. Ook ex-winnaars Nils Ghyselinck en Steven Feys draaiden mee in de grote achtervolgende groep samen met BMT'ers Manu Delanote en Davy Vanwynsberghe. Het zou een gevecht worden voor plaatsen 2 en drie. Even opschudding toen na 10 rondes gesprint werd voor plek 2 maar de koersdirectie liever nog een rondje door wou gaan. Zo werd Emiel Malfait geen 2de maar was het Edgar Billiet die zich naar een 2de plek wist te sprinten. Emiel werd derde en eerste Bellegemnaar.

Berne Vankeisbilck (wildcard)
Edgar Billiet (wildcard)
Emiel Malfait

'22

Tweede editie van de koers die bepaalt welke deelgemeente de snelste is van Groot Kortrijk. Vooraf hadden een paar deelnemers hun zinnen gezet op deze wedstrijd en dit was van bij de start duidelijk. Rodric Callewaert was de eerste die het vuur aan de lont stak voor Bissegem. Vooral de renners van Aalbeke en Bellegem lieten niet begaan. In de vierde ronde brak het peloton onder impuls van Giorgio Derycke, Gianni Bossuyt, Rodric Callewaert en Massimo Van Lancker. Voor Derycke, kleinzoon van Bellegemse grootwinaar Germain, Mentie Derycke, ging het nog niet snel genoeg. Giorgio begon aan een solo van 20km en hield stand tot op de meet. In de laatste ronde moest Massimo Van Lancker zijn metgezellen laten rijden en zo sprintten Rodric Callewaert voor Bissegem en Gianni Bossuyt, broer van Shari Bossuyt, voor Bellegem naar het podium. Een mooie winnaar na een attractieve koers.

Giorgio Derycke
Rodric Callewaert
Gianni Bossuyt
KDD 2022

'22

Een 35-tal renners aan de start dit jaar voor een zonnige editie. Ook dit jaar stonden een aantal oude getrouwen aan de start, maar vonden ook opnieuw een aantal nieuwkomers de weg naar KDD. De koers kent zoals elk jaar een eerste schifting bij het ophalen van de vlag in de derde ronde. Er vormden zich al snel 2 grotere groepen van een 9-tal deelnemers. In de eerste groep werd hard gewerkt en zaten heel wat gekende gezichten. Met Wender Messiaen, Emiel Maelfait en Niels Ghyselinck zaten al 3 ex-winnaars in de groep. Maar ook Dieter Wambeke en Bruno Devriese tekenden eerder al present op het podium. De achtervolgende groep werkte goed samen maar kwam niet dichter, dus moest de winnaar vooraan gezocht worden. In de laatste ronde probeerde Dieter Wambeke het met een late uitval, maar een remonte van Wender Messiaen leidde een tegenaanval in van Emiel Maelfait die het volhield tot aan de meet. Bruno Devriese sprintte voor het tweede jaar op rij naar plaats 2. Dieter Wambeke vervolledigt het podium.

Emiel Maelfait
Bruno Devriese
Dieter Wambeke

'21

In 2021 zag KDD XL het levenslicht. Deze wedstrijd moest bepalen welke Kortrijkse deelgemeente over de sterkste wielertoeristenbenen beschikte. In de derde wedstrijdronde ontsnapte Kortrijkzaan Jan Vlieghe uit het peloton. De uitvalspogingen achter hem werden telkens vakkundig afgestopt door een kwalitatieve en goed samenwerkende Kortrijkse ploeg. Zo kon 'sterke Jan' zijn voorsprong verder uitbouwen tot meer dan een minuut. In de laatste ronde demarreerde Giorgio Derycke uit Aalbeke. Deze kleinzoon van de Bellegemse wielerlegende Germain Derycke kreeg Kortrijkzaan Edgar Billiet mee. Ze legden beslag op de tweede en derde plaats maar Kortrijk won dus overtuigend de eerste KDD XL.

Jan Vlieghe (KORTRIJK)
Giorgio Derycke (AALBEKE)
Edgar Billiet (KORTRIJK)
KDD 2021

'21

In 2021 kwamen 40 renners aan de start van KDD Classic. De wedstrijd werd opnieuw een klassieke koers voor Bellegemse en ex-Bellegemse wielertoeristen. Ondanks een aantal aanvallen ging een peloton van een twintigtal renners de laatste ronde in. In de Leuzestraat greep Stan Callewaert zijn kans om een sprint te ontlopen. Achter hem werd getwijfeld en Stan soleerde naar de overwinning. In de laatste bocht gleden Nils Ghyselinck en Jensen Malfait onderuit op het plots natte wegdek waardoor de pelotonsprint voor de tweede plaats verstoord werd. Uiteindelijk bemachtigden Bruno Devriese en Shane Descamps nog een podiumplaats.

Stan Callewaert
Bruno Devriese
Shane Descamps

'20

Omwille van de coronapandemie kon KDD niet doorgaan.

/
/
/
KDD 2019

'19

In 2019 kwam de organisatie voor de dag met een nieuw concept: 'Rie Ter Mie Of'. KDD werd een afvallingswedstrijd op een kort parcours. Door de afvallingen op het einde van elke ronde was er veel spektakel te beleven op Bellegemplaats. In drie reeksen kwalificeerden 15 renners zich voor de grote finale. Deze sterk bezette wedstrijd werd een heerlijk kijkstuk. Doordat er niemand wegraakte kon het publiek telkens genieten van prangende spurten op Bellegemplaats. Uiteindelijk was het Charles Vandeplassche die als laatste overbleef. Hij mocht de prachtige, door deelnemer Alex Goderis gemaakte trofee, in ontvangst nemen. Dieter Wambeke en Hans Delobelle vervolledigden het podium. De 45-plussers kregen een eigen wedstrijd die zeer overtuigend door Fabrice Wychuyse werd gewonnen.

 

Charles Vandeplassche
Dieter Wambeke
Hans Delobelle

45+

Fabrice Wychuyse
Pascal Herman
Steven Roobroek

'18

In 2018 wordt gekozen voor een nieuw parcours ten zuiden van Bellegem. Wanneer de vlag naar beneden gaat op het einde van de laatste opwarmingsronde wordt er direct ferm doorgetrokken. De boel gaat op het lint maar in de Kwabrugstraat valt het stil en groeit de groep tot een peloton van een twintigtal renners. De volgende ronden wordt er regelmatig aangevallen maar alles komt steeds terug samen. Een valpartij in de laatste ronde op anderhalve km van de finish ontsiert de wedstrijd. Het komt uiteindelijk toch tot een groepssprint. Nils Ghyselinck wint overtuigend voor Brecht Beyls en Pascal Desmet. Pascal Herman is opnieuw de sterkste 45-plusser.

 

Nils Ghyselinck
Brecht Beyls
Pascal Desmet

45+

Pascal Herman
Steven Roobroek
Dany Bossuyt
KDD 2017

'17

KDD 2017 krijgt een verloop als de voorgaande jaren. Het heuvelachtige parcours doet zijn werk en uiteindelijk blijven nog vijf renners over die kans maken op de overwinning. Het zijn Steven Deryckere, Emiel Malfait, Pascal Desmet, Bruno Devriese en Peter Despriet. Stijn Verheye kan geen aansluiting meer maken en vecht rondenlang alleen om zijn zesde plaats te behouden. De vijf vooraan blijven samen. Bij het opdraaien van de Bellegemsestraat gaat Emiel Malfait vol aan. In een langgerekte sprint verwijst hij Steven Deryckere en Pascal Desmet naar de tweede en derde plaats. Pascal Herman wordt de eerste 45-plusser in de wedstrijd.

 

Emiel Malfait
Steven Deryckere
Pascal Desmet

45+

Pascal Herman
Peter Tytgat
Nick Holvoet

'16

Een paar uur voor de wedstrijd daalt een stortvlaag neer over Bellegem. Door de felle wind droogt het parcours gelukkig op en kan de wedstrijd opnieuw doorgaan op een droge omloop. Zeven renners maken deel uit van de vlucht: Bruno Devriese, Steven Deryckere, Koen Viaene, Steven Guillemyn, Steven Feys, Carlo Mylle en Dieter Haerinck. Tijdens de voorlaatste beklimming van de Manpadstraat gaan Steven Feys en Steven Guillemyn ervandoor. Carlo Mylle komt aansluiten. In de laatste ronde laat Steven Feys zijn medevluchters achter om zo voor het tweede jaar op rij te winnen. Carlo Mylle wordt tweede algemeen en tegelijk eerste in de nieuwe 45-plus categorie.

 

Steven Feys
Carlo Mylle
Steven Guillemyn

45+

Carlo Mylle
Nick Holvoet
Peter Tytgat
KDD 2015

'15

Het selectieve parcours zorgt al vroeg voorafscheiding. In de broeierige hitte pakken Steven Feys, Wender Messiaen en ‘good old’ Dany Bossuyt 30 seconden voorsprong op een achtervolgende groep van negen renners. Het drietal kan de achtervolgers de volledige wedstrijd afhouden. In de laatste ronde demarreert Steven Feys op het oplopende stuk van de Processiestraat en soleert naar de meet. Dany Bossuyt en Wender Messiaen worden twee en drie. Thomas Dujardin wint de spurt voor de vierde plaats.

Steven Feys
Dany Bossuyt
Wender Messiaen

'14

Op 5 juli staan 57 renners aan de start van de eerste KDD. Na de opwarmingsronden rijdt een groepje van 5 renners (Dany Bossuyt, Wender Messiaen, Pascal Desmet, Steven Feys en Emiel Malfait) weg. Er wordt goed samengewerkt en uiteindelijk wordt de wedstrijd beslist in een prangende spurt. Wender Messiaen kan Steven Feys en Emiel Malfait afhouden en komt op het hoogste schavotje.

Wender Messiaen
Steven Feys
Emiel Malfait